Anna Klappe Tekstproducties

Voor een helder verhaal

Zakelijk nieuws

'Als je nu even stopt kun je pennen verkopen'

Cofra timmert aan de weg

Met zijn witte bestelwagen rijdt hij vele kilometers door de Noordoostpolder en wijde omgeving. Op zoek naar nieuwe klanten voor zijn 'stickers, pennen en de rest'.

NAGELE – Ruim twee jaar geleden richtte Cock Francke (45) uit Nagele zijn eigen bedrijf op. Onder de naam Cofra, een samenvoeging van de eerste letters van zijn voor- en achternaam, verkoopt hij promotiemateriaal aan bedrijven en particulieren. Een groeiende handel, constateert hij tevreden.

Eerst werkte Francke alleen in de polder, maar van lieverlee breidt zijn werkterrein zich uit. Zijn klantenkring reikt nu van Heerenveen tot Zwolle en Nunspeet. De concurrentie is behoorlijk, merkt hij. Maar opvallend genoeg is internet niet zijn grootste concurrent. 'Op het plaatje lijkt het heel mooi, maar als het thuis wordt bezorgd dan valt de kwaliteit vaak tegen. Doordat ik met de spullen bij de klant komt, kan de productkwaliteit van tevoren worden getest.'

Ook onderweg krijgt Francke wel eens spontaan nieuwe opdrachten. 'Mensen rijden achter je en bellen me: 'Als je nu stopt dan kun je pennen verkopen', of: 'Pak even de volgende parkeerplaats, dan kijk ik even wat je hebt.' En dat assortiment is aanzienlijk: aanstekers, snoepdoosjes, meetlinten, sleutelhangers, blikopeners, stressballetjes of drijvers, het kan allemaal.

Cofra werkt samen met een grote leverancier die ook de vormgeving en bedrukking verzorgt. 'Ik begeleid het hele proces. Vanaf het eerste gesprek tot en met de aflevering van de spullen. Dan hoor ik gelijk of de klanten tevreden zijn. En vaak komt er dan weer een nieuwe opdracht achteraan.'

Oorspronkelijk verkocht Francke diepvriesproducten langs de deuren, maar na zeventien jaar wilde hij wat anders en belandde op de vrachtwagen. Na een ongeval raakte hij arbeidsongeschikt en kwam hij thuis te zitten. 'Dat was stil. Een beetje koffiedrinken en wat op de buurkinderen passen.' Toen ontmoette hij een 'stickerman', waarna Francke het idee opvatte om als zelfstandige dit op te pakken. Op dit moment werkt Francke nog gewoon vanuit huis, maar er liggen plannen om in de nabije toekomst een aparte kantoorruimte te bouwen in de stal van zijn woning aan de Sluitgatweg 17 in Nagele.

Meer info: tel. 06-53291812 of www.cofra-pennen.nl

© Anna Klappe

Weekblad De Noordoostpolder, 9 oktober 2008


'Taxidienst van producten'

Boer verruilt overall voor pak

Van oorsprong is hij akkerbouwer. Nu fulltime manager van koeriersbedrijf DSA-Express met ruim veertig medewerkers. 'Eigenlijk leid ik een koeriersbemiddelingsbureau.'

NAGELE – Vanuit zijn boerderij aan de Professor Brandsmaweg in Nagele begon Theo Boekee (44) in 1998 met koerierswerk om zijn inkomen als boer aan te vullen. 'Ik wist eerst totaal niet wat het inhield. Ik dacht: iets met pakketjes rondrijden'. Hij werd franchisenemer bij DSA-Express. Een koeriersdienst die pakketten en post ophaalt bij bedrijven en die vervolgens rechtstreeks bezorgt door Nederland en Europa. 'Zeg maar: een taxidienst van producten.'

Boekee haalde gelijk een grote klant binnen, waarvoor hij twee keer daags een postronde moest doen door de hele Noordoostpolder. Een arbeidsintensieve klus. 'De eerste maand deed ik het nog zelf, maar de tweede maand nam ik een freelance koerier in de arm.' Vervolgens verzond hij een mailing die hem nog een paar grote bedrijven opleverde. En de behoefte aan weer nieuwe koeriers deed groeien.

Tot dan was het een ideale mix tussen de boerderij en het koerierswerk. 'Dan ging ik naar een klant in pak. En als ik terugkwam trok ik de overall weer aan.' In 2002 kwam het omslagpunt dat DSA-express de prioriteit kreeg. In 2005 werd hij bovendien één van de drie directeuren van het bedrijf. Hij is verantwoordelijk voor de regio Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Een groot gebied waarvoor hij regelmatig op zoek gaat naar nieuwe franchisers om een landelijk dekkende koeriersdienst te krijgen.

Het bedrijf draait 24 uur per dag, zeven dagen per week. De meeste klussen zijn overdag, maar soms moet ook 's nachts iemand de weg op om bijvoorbeeld broodjes van de bakker te bezorgen. Of zoals die keer dat Mart Smeets voor de Tour de France een kabeltje nodig had dat Boekee 's avonds van Emmeloord naar Noord-Frankrijk moest brengen.

Vorig jaar verkocht Boekee de boerderij en verruilde het kantoor in de stal voor een pand met kantoren en opslagruimte aan de Ploegstraat in Nagele. Hier werken dagelijks twee planners die de telefoon aannemen en opdrachten geven aan de koeriers. Daarnaast heeft hij twee vaste chauffeurs op de bussen, de rest wordt gedaan door freelancers.

© Anna Klappe

Weekblad De Noordoostpolder, 2 oktober 2008

 


Keuken op wielen

BANT/NAGELE - Partyservice Slump beschikt sinds kort over een mobiele keuken. Geschikt voor het bereiden van grote buffetten op locatie. Maar ook inzetbaar als snackwagen. Deze unieke wagen is speciaal op maat gemaakt door Konag uit Nagele.

Door Anna Klappe

De partycateraar uit Bant zocht al geruime tijd naar een oplossing voor de catering tijdens grote evenementen als Holland Flowers in Noord-Holland met zo'n 2500 bezoekers of de drukbezochte Creiler Flora in de eigen polder. Meestal wordt voor het bereiden van maaltijden ter plekke een keuken opgebouwd in een tent. Maar een dergelijke opstelling is weer niet goed geschikt voor snackverkopen die tijdens deze evenementen ook vaak plaatsvinden.

Daarom zocht ondernemer Henk Slump, die al meer dan twintig jaar feesten verzorgt, naar een betere oplossing. Samen met Konag in Nagele werd een ontwerp gemaakt voor een wagen die zowel als keuken alsook als snackwagen is te gebruiken. En die bovendien snel om te bouwen is. De inrichting ervan werd binnen drie weken ontwikkeld door de aanhangerspecialist.

De zeven meter lange multifunctionele kookwagen is volledig uitgerust met kookketels, bakplaten, combi-steamers, gasfornuizen en friteuses. En binnen tien minuten wordt de wagen omgebouwd naar verkoopkar. Dat kan, omdat ongeveer driekwart van de wagen afzuigkap is. Wat de wagen uniek maakt is de ingebouwde koelcel, die is bedacht en gemaakt door Konag. Vanwege het gebruik van RVS-wanden en de zorgvuldige inrichting is de wagen ook goed schoon te maken en dus hygiënisch. En bovendien 'hufterproof', vult Slump aan. Met andere woorden: stevig gebouwd en dus thuis op alle terreinen.

Weekblad De Noordoostpolder, 16-8-2007